historier-fra-lilletun

Det-Skjeve-Tårnet-i-Pisa-laget-av-vafler-på-fødselsdagen!

Anne Linn Schärer

Linna ble født på nyttårsaften. Derfor falt det seg også høyst naturlig at bursdagen hennes var på nyttårsaften. Det er derfor det heter fødselsdag. Det er altså for å feire den dagen du ble født. Ofte får man gaver, brus og kake med lys på. Et for hvert år man har levd.

Som regel har man et lite selskap, med venner og ballonger og bursdagsleker. Man blir sunget for, gjerne hjerteskjærende og falskt, men det er alltid gjort i beste mening. Uansett, nok om det. Jeg tror alle har forstått prinsippet rundt bursdagsfeiring.

I anledning Linna sin fødselsdag pleier Mommo å lage vaffel-kake-bursdags-tårn. Hun kaller kaken «Det-Skjeve-Tårnet-i -Pisa-laget-av-vafler-på-fødselsdagen». Du lurer kanskje på hva Det Skjeve Tårnet i Pisa er for noe. Det er rett og slett et skjevt tårn som står på et sted som heter Pisa. «Det-Skjeve-Tårnet-i-Pisa-som-er-laget-av-vafler-på-fødselsdagen» er en kake som en ganske enkel, og superdupergod. Først må man steke en haug med vafler.

Da tar man (for et akkurat passe høyt og skjevt nok tårn):

  • 4 desiliter hvetemel
  • 5 spiseskjeer sukker
  • 1 teskje bakepulver
  • 1 teskje malt kardemomme
  • 4 desiliter melk
  • 5 egg
  • 100 gram smeltet smør

Det enkleste er hvis du først tar alt som er tørt (det vil si melet, bakepulver, kardemomme og sukker) og rører sammen først i en stor bolle. Og hvis man ønsker flere vafler enn til bare et tårn, kan man bare ta dobbelt så mye av alt. Linna pleier ofte å gjøre det, sånn at de kan steke vafler til frokost dagen etterpå. Pluss at grisen, Baron Von Fisenpromp, ofte blir fryktelig fornærmet hvis han lukter vaffel-steke-lukt, men ikke får smake. Nok om det. Rør alt det tørre i en bolle. Og så ta litt og litt melk oppi bollen. Dette pleier å være Lillepus sin jobb, for da er det lettere for Linna og røre så hardt hun kan slik at det ikke blir klumper. Smøret kan man smelte i en kjele på vedovnen før man har det i røra.

Deretter kakker man oppi ett og ett egg. Her pleier Linna å rope på BesteAlf, for han kan nemlig et egge-kakke-triks! Du tar egget i hånda, løfter det mot panna og slår til! De som er skikkelig gode på egge-kakke-trikset, klarer da å lage et flott kakk i egget, og kan lett helle plomma og eggehviten oppi bollen. Veldig gøy! Og hvis du får litt egg i håret av og til, gjør det ingenting. For det er nemlig fryktelig sunt.

Da kan vaflene stekes. De skal ikke bli sorte eller brune eller hvite, men gylne og fine. Mens man steker, kan man begynne å finne fram alle de gode tingene man kan ha inni "Det-Skjeve-Tårnet-i-Pisa-laget-av-vafler-på-fødselsdagen". Du kan velge Linna sine yndlingsingredienser, eller velge ut dine helt egne.

For nå begynner det som er mest morsomt! Man legger en vaffelplate på en rund tallerken eller et rundt fat. Deretter legger man på vaniljekrem, så en vaffelplate til, så jordbær-skiver, så en vaffelplate til, så rabarbrasyltetøy, så en vaffelplate til, så kirsebærgodteri (det er det beste Linna vet), så en vaffelplate til, så mangobiter, så en vaffel til, så mer krem, så en vaffelplate til, så maiskuler (det er det nestbeste Linna vet), så en vaffelplate til, så smører man på masse krem og legger lakrissnører som en edderkopp på toppen. Og til slutt kakelys, et for hvert år man fyller år. Hurra!

 

Vaffeltårn med edderkopp-lakrissnører og lys på toppen! Illustrasjon: Trine Mangersnes


Eldre poster Nye poster